Posílení vašeho těla vitamíny, nekončí posledním letním ovocem, myslete na svoje zdraví a naučte se znát ovoce a zeleninu, která je dostupná na podzim a z uskladnění, je použitelná i začátkem zimy.
Zkuste nepodlehnout pohodlí nákupu v supermarketu, udělejte si hezký den a vydejte se na farmářské trhy, kde se vám otvírá možnost vybrat si ze široké nabídky ovoce a zeleniny, která byla právě sklizena.
Zaměřte se na podzimní ovoce a zeleninu, která je plná vitamínů a minerálů a na zimu posílí vaši imunitu. Pár typů, které sama ráda používám, vám zde uvedu.
Dýně
Ať už Hokaido nebo máslová, obě jsou plné vitamínů a minerálů jako je hořčík, vápník, draslík, fosfor a vitamíny A, B, C.
Lze je použít na jemné polévkové krémy, nebo jako přílohu, ať už vařenou nebo pečenou přímo s masem, okořeněnou tymiánem a hrubou mořskou solí. Nebojte se ani dýňového koláče na způsob francouzského quiche. Ať už bude sladký nebo vymazlený do slana, třeba s mletým masem a zázvorem. Linecký koláč s dýňovou náplní a s nasekanými oříšky. Dýni nasladko můžete zaměnit s naším jablíčkem a doplnit skořicí nebo rozinkami. Někdo se může odvážně pustit i do dýňového guláše, ale počítejte s tím, že naše mužské protějšky možná nebudou jásat radostí. Zkuste jim alespoň podstrčit dýňová semínka, která jsou bohatá na zinek a hořčík a mají dobrý vliv na prostatu a močový měchýř. Tak kuráž a nebojte se toho.
Ještě si napíšeme o posilujících účincích:
Kapusty
Červené řepy
Švestek
Ostružin
Zelí
Pórku